Interview met Sjoerd Overgoor

Sjoerd Overgoor, voor de meeste voetbalvolgers een onbekende naam, maar de 22-jarige middenvelder van De Graafschap timmert aan de weg. De jongeling kwam in 2007 over uit de jeugdopleiding van FC Twente en vorig seizoen werkte hij zijn eerste duels af in het eerste elftal van de Doetinchemmers in de Jupiler League. Dit seizoen speelt De Graafschap echter een plafond hoger, de Eredivisie, en ook in die competitie heeft Overgoor inmiddels al acht duels en een doelpunt achter zijn naam staan. De geboren Enschedeër moest in 2007 noodgedwongen weg uit de jeugdopleiding van de regerend landskampioen. “In 2007 werd er bij FC Twente van twee A-elftallen één A-elftal gemaakt, daardoor moesten er vele jongens weg, waaronder ik. Daarna ben ik meteen op trainingsstage gegaan bij De Graafschap en daar kreeg ik al snel te horen dat ze mij er graag bij wilden hebben. Het was voor mij in het begin echt heel moeilijk om te vertrekken bij Twente, omdat het toch mijn club was en ik er zes jaar met plezier gespeeld heb. Toch ging dat snel over omdat ik mij al heel snel thuis voelde bij De Graafschap”, vertelde Overgoor.

Landstitel FC Twente

Dat Twente afgelopen seizoen de landstitel pakte verbaasde hem wel. “Het heeft mij enigszins wel verbaasd dat Twente nu al kampioen is geworden. Ik kon wel heel goed merken dat Twente echt een club in opbouw was, maar dat ze zo snel kampioen zouden worden had ik niet verwacht. Wel vind ik het mooi om te zien dat ze de stijgende lijn vasthouden en ook dit jaar gewoon mee gaan doen voor het kampioenschap.”

In de eerst twee jaren bij De Graafschap speelde hij geen enkel duel in de hoofdmacht van de Achterhoekers. Overgoor zelf vond dat nogal logisch. “Het allereerste jaar bij de eerste selectie speelde ik veelal bij de beloften in de eerste divisie, terwijl het eerste elftal Eredivisie speelde. Die stap was toen gewoon nog iets te groot voor mij. Ook ben ik een laatbloeier en was ik fysiek nog niet goed ontwikkeld om al het Eredivisie niveau aan te kunnen. Het jaar erop waren we wel gepromoveerd met de beloften, maar heb ik mede door blessures en vele concurrentie nog niet echt de kans gekregen bij het eerste elftal. Maar echt moeilijk was het voor mij nog niet, omdat ik zelf eigenlijk ook wel vond dat ik er nog niet echt aan toe was”, aldus een zelfbewuste Twent.

Kampioenschap met De Graafschap

Afgelopen seizoen was hij er wel aan toe. Hij maakte zijn debuut en werd kampioen met De Graafschap. Hij kwam voor de kampioen van de Jupiler League tot twaalf competitieduels. “Mijn debuut was echt super om mee te maken, ondanks dat ik de eerste wedstrijd geen balcontact heb gehad. Toch voelde het voor mij als bevrijding dat ik eindelijk mocht debuteren. Vervolgens ging het zodanig goed dat ik voor de winterstop 12 wedstrijden heb gespeeld waaronder 5 in de basis”, vervolgde Overgoor, die zijn opmars niet kon voortzetten omdat hij geblesseerd raakte. “Helaas raakte ik na de winterstop geblesseerd aan mijn enkel en heb ik na de winterstop geen bijdrage kunnen leveren aan het kampioenschap. Toch voelde het een klein beetje ook mijn kampioenschap omdat ik voor de winterstop toch ook veel gespeeld had. Het kampioenschap was ook super om mee te maken. Zoveel feestende mensen bij elkaar heb ik zelden gezien!”

Dit seizoen hoopt hij in de Eredivisie de lijn van vorig seizoen vast te houden. Tot dusver kwam hij tot acht duels, als het aan Overgoor ligt komen daar nog wat duels bij. “Mijn doel voor dit jaar is gewoon zoveel mogelijk speelminuten maken en daarin laten zien wat ik kan en hopelijk ook een aantal keer in de basis beginnen”, vervolgde een optimistische Overgoor, die nog tot medio 2011 vastligt in Doetinchem. Of hij bij De Graafschap blijft na dit seizoen weet hij nog niet. “Ik heb nog niet gesproken over contractverlenging en daar ben ik eerlijk gezegd ook niet echt mee bezig. Ik ga gewoon heel hard mijn best doen dit jaar en dan ben ik ervan overtuigd dat het goed komt.”

Niet alleen met Overgoor gaat het tot dusver goed, want ook met zijn werkgever gaat het uitstekend. De Graafschap draait goed mee in de Eredivisie en staat in de middenmoot. De middenvelder verwacht aardig hoog te eindigen met de promovendus. “We hebben inderdaad wel een goede competitiestart gehad, ondanks dat we pech hebben gehad met rode kaarten en de penalty’s die we tegen kregen. Ik vind dat wij zeker genoeg kwaliteit hebben om bovenin het rechterrijtje te eindigen.”

De Vijverberg

De Graafschap pakt dit seizoen de meeste punten thuis. Zo werd er thuis al vier keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. Wat is eigenlijk het geheim van stadion De Vijverberg? “Het geheim van de Vijverberg is gewoon dat we elke thuiswedstrijd voor ons gevoel met een man meer spelen. De sfeer is altijd fantastisch en mede dankzij ons publiek is het voor andere ploegen heel lastig om punten te pakken in Doetinchem”, aldus de verklappende middenvelder.

You missed